Sute de mii de români, afectați: un important asigurator RCA, în faliment. Ce trebuie să faci acum

de: Alexandru Puiu
30 06. 2020

După mai multe avertismente și eforturi pentru prevenirea acestei situații, o mare firmă de asigurări RCA din România este nevoită să intre în faliment. Asigurații trebuie să fie atenți la pașii următori.

Firma de asigurări CertAsig a intrat în faliment. Decizia a fost luată la solicitarea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), din cauza lipsei finanțelor. Compania nu mai avut parte de susținerea acționarului majoritar, Royalton Capital Investors II (RCI II).

ASF a inițiat de mult timp procedura de faliment cu referire la CertAsig, dar abia acum a fost confirmată inițiativa într-un tribunalul. Setul de circumstanțe actual a fost declanșat de faptul că firma cu pricina nu și-a restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile în termenul prevăzut de lege, pentru a acoperi cerința de capital minim (MCR).

Cristian Dăianu, directorul general al companiei, a declarat pentru profit.ro că falimentul CertAsig a fost survenit pe fondul lipsei de susţinere financiară din partea acţionarului majoritar, Royalton Capital Investors II (RCI II). Suma care ar fi rezolvat problema era cuprinsă între 5,5 și 6 milioane de euro. Din acea valoare, aproximativ 2 milioane ar fi asigurat cerința de capital minim (MCR). Pentru că banii respectivi nu au intrat în visteria CertAsig până la începutul lunii februarie, falimentul a devenit inevitabil.

În ceea ce privește asigurații la CertAsig, compania are obligația de a-i notifica atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunța contractele de asigurare încheiate, cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare. Suma care poate fi recuperată se calculează între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. Contractele care nu sunt denunţate rămân în vigoare până la data expirării.

Orice persoană care invocă un drept de creanţă împotriva asigurătorului, după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliţă de asigurare valabilă, între data retragerii autorizaţiei de funcţionare şi cea a denunţării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună la societatea de asigurare. Conform legislaţiei în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraţilor, în limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat.